Adults chat on the steps of the amphitheatre, gaze at the view, take selfies at the sundial.It is, as the explanatory leaflet suggests, a place for “reading, relaxing, contemplating, listening or just passing time”.

Nobody wanted to live in the apartments because there was only an outside stairs to the upper ones. “And there’s not much you can do with a derelict swimming pool: it’s just a big hole in the ground with a roof on it.” So the council decided to demolish it all and create a park instead.

A brave decision – or, at a time when the prevailing wisdom is that every spare inch of space and penny of public funding should be given over to the construction of housing stock, a foolhardy one? “I was asked how many houses could you build with that, and I said ‘One and a half’.

Now, it hasn’t stopped us building houses, but we had no green space in the centre of town.

You can build houses for people – but you have to have places for those people to go, too.” Library Park can be accessed from many different points in New Ross.

New Ross is a town of winding alleys and steep streets and Barrack Lane is one of the steepest.

Scramble up it, however, and you’ll discover a green gem.Officially opened at the end of June, the town’s newest public space, Library Park, is already attracting a steady stream of locals and tourists.Cars pull up and kids tumble out to climb and roll on its grassy hummocks.It is hoped that, being so close to the well-used public library, the amphitheatre will prove popular as an outdoor performance space.A local schoolboy, Philip Walsh, has taken responsibility for keeping it debris-free and, even on a Saturday afternoon, is hard at work with his sweeping brush.An engineer by training, Hore came up with the park’s key hard-landscaping concept of concentric circles and the themes of time, knowledge and storytelling.